maandag 26 november 2012

Tutorial sterretje prikvilten / droogvilten


Wat gaan we doen?

In deze tutorial laat ik stap voor stap zien hoe je van wol een sterretje kunt prikvilten / droogvilten

Wat is vilten?

Even een hele korte inleiding: schaap - wol - vilt.

Een iets uitgebreidere inleiding: Wol komt van schapen. Van wol kun je vilt maken. Dat kan doordat de wol'haren' een soort weerhaakjes hebben. Net zoals klittenband blijven deze haakjes in elkaar vastzitten. Dit klitten wordt 'vervilten' genoemd. Een viltnaald heeft ook weerhaakjes. Door met de viltnaald in de wol te prikken, hussel je de wol'haren' door elkaar waardoor de haakjes in elkaar grijpen. Daardoor krijgt je werk stevigheid.
Prikvilten is hetzelfde als droogvilten, het is een hele andere techniek dan natvilten (zie mijn tutorials over bloemen vilten of pannenkoeken vilten). Prikvilten lijkt qua techniek meer op boetseren; je kunt plukjes wol toevoegen om iets dikker te maken of op een bepaalde plek vaker prikken om meer diepte te krijgen.


Hoe lang ben je er mee bezig?

Als je al eens vaker geprikvilt hebt, ben je ongeveer 10 minuten bezig met het maken van één hartje. Als je nog nooit geprikvilt hebt, doe je er waarschijnlijk iets langer over. Kinderen vanaf ca 8 jaar kunnen ook prikvilten. Maar voor zowel kinderen als volwassenen geldt dat je voorzichtig te werk moet gaan met de naald; deze is erg scherp en kan vrij makkelijk breken als je de naald te schuin in de wol steekt of gaat 'wrikken'.


Wat doe je ermee?

Is je hartje eenmaal klaar, prik er dan nog meer! Je kunt ze met een touwtje of lintje aan elkaar verbinden zodat je een slinger krijgt. Je kunt een kleiner hartje op een groter hartje prikken om er bijvoorbeeld een mooie broche van te maken. Maar zo'n hartje is ook leuk om een cadeautje mee te versieren!


Wat heb je nodig?

  • Een stuk dik schuimrubber
    Deze leg je voor je op tafel

  • Een viltnaald
    Deze prik je - als je er niet mee werkt - in het schuimrubber. Zo kan de naald niet op de grond vallen en kun je je er ook niet per ongeluk aan prikken...

  • Eén of meerdere kleuren merino-wol
    De wol die ik gebruik heet merino-wol en is afkomstig van merino-schapen. Merinowol is erg glad en heel geschikt om mee te vilten, de wol blijft na drogen ook zacht en kriebelt niet. In principe kun je ook andere soorten wol gebruiken.

  • Een koekjesvormpje
    Een koekjesvormpje met een duidelijke vorm, zonder te veel kleine 'uitsteeksels' werkt het makkelijkst. Ingewikkeldere vormen kun je ook gebruiken, maar zijn misschien minder geschikt voor kinderen omdat je - om een mooie vorm te krijgen - dan meer moet bijwerken zonder het vormpje er omheen (en dat is weer gevaarlijker)
    Leg het koekvormpje op het stuk schuimrubber.

De tutorial in vogelvlucht:

We beginnen met het maken van het ‘deeg’; dat doen we door de wol klaar te leggen en in het koekjesvormpje te doen. Daarna gaan we met de viltnaald de wol aan elkaar vilten. Als het koekje aan een kant goed gevilt is, halen we het uit het vormpje en draaien we het om zodat we het ook aan de andere kant goed kunnen laten vervilten.

En dan nu aan de slag!

1. Plukken wol van de streng trekken:

















Merino-wol koop je in een soort strengen, hierdoor lijkt het alsof het één geheel is, maar in werkelijkheid bestaat de streng uit allemaal losse haartjes. Deze haartjes zijn allemaal even lang, waardoor je, als je de wol van de streng af trekt, altijd een even lange pluk wol krijgt.

Pluis het uiteinde van de streng lichtgele wol een beetje uit tot ca 10 cm breedte.

Neem de streng wol losjes in je handen. Pluk met duim en wijsvinger plukjes wol van de streng.

Als je je handen ongeveer 15 cm uit elkaar houdt en met je rechterhand zachtjes trekt aan de wol, zal er vanzelf een plukje wol van ca 10 cm lengte vanaf komen.


2. Het koekvormpje vullen:











Leg het koekvormpje op het stuk schuimrubber. De plukjes wol die je van de streng hebt gehaald 'prop' je vervolgens in het koekvormpje. Vul het vormpje tot aan de rand.

Je kunt variëren met diverse kleuren wol, bijvoorbeeld door eerst een laagje van kleur 1 in het vormpje te doen, en bovenop een laagje van kleur 2.
3. Bovenkant prikken:



















Houd met je linkerhand het koekvormpje vast, met je rechter de viltnaald (of andersom als je linkshandig bent).

Prik de naald zo recht mogelijk in het vormpje. Als je te schuin prikt kan de naald breken. 
Je zou het blok schuimrubber als een trampoline kunnen zien en de naald als een 'springer'. Bij het prikken laat je de naald als het ware op de wol stuiteren.

Prik ook goed langs de randjes en in de hoekjes.


4. Draaien en onderkant prikken




Als na een tijdje de wol al een stuk compacter geworden is en het er aan de bovenkant niet meer zo pluizig uitziet, dan is het tijd om het koekje te draaien.

Prik de viltnaald in het schuimrubber en haal het vormpje weg.

Trek het koekje los van het schuimrubber (waarschijnlijk zit het een beetje vastgeprikt) en keer het om. De pluizige kant ligt nu naar boven. 

Zet het koekvormpje er weer overheen. Prik ook deze kant van de wol goed (randjes en hoekjes ook).


5. Koekje is klaar

















NB: Vilt is een natuurlijk materiaal. Het is van veel factoren afhankelijk hoe je eindresultaat wordt. Gaat er toch iets mis? Denk dan aan wat Bob Ross zegt: "We don't make mistakes, we just have happy accidents"!

Ik wens je veel plezier en zou het leuk vinden om je resultaat een keer te zien!

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de duidelijke uitleg en foto's. Ik wist helemaal niet hoe je te werk ging.
    Vriendelijke groet,
    Marie Danneels

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...